Gyakori kérdések – felsőoktatási továbbtanulás

A felsőoktatásba való jelentkezéssel, a megkezdett tanulmányok folytatásával kapcsolatos szabályokra vonatkozó kérdésekre válaszolunk.

Utolsó aktualizálás: 2024.02.12.

Hogyan és mikor lehet jelentkezni felsőoktatásba menedékesként?
Hogyan lehet jelentkezni Magyarországról ukrajnai továbbtanulásra?

Folytathatók Magyarországon az Ukrajnában megkezdett felsőoktatási tanulmányok? Visszatérés után folytathatók a Magyarországon megkezdett tanulmányokat? 
Érvényes-e Magyarországon a diplom molodsoho bakalavra”, „diplom fachovoho molodsoho bakalavra” oklevél?
Érvényes-e a „bakalavr” oklevél?
Érvényes-e a Magyarországon a „magistr” és „specialist” oklevelél?
Érvényesek-e Magyarországon az Ukrajnában szerzett tudományos fokozatok?
Hogyan juthat jogi segítséghez, akit oktatással kapcsolatos sérelem ér?

Hogyan és mikor lehet jelentkezni magyarországi felsőoktatásba menedékesként?

Felsőoktatásba a középfokú iskolák utolsó évében vagy későbbi életkorban lehet jelentkezni, a jelentkezési határidő február 15. A felvételi eljárásról és a lehetőségekről a felvi.hu oldalon lehet tájékozódni.

A technikai tudnivalókról magyar és ukrán nyelven a Migration Aids oldalain olvashatsz.

A felvételhez magyar vagy ukrán érettségi bizonyítvánnyal kell rendelkezni. Annak is elegendő az ukrán érettségi bizonyítvány, aki Magyarországon még nem tehetne érettségit, mivel 12.-nél alacsonyabb évfolyamon tanul.

Azok, akik a jelentkezéskor még nem tartózkodtak Magyarországon, a felsőoktatási intézményekben kell jelentkezzenek.

Részletesen lásd itt.

Hogyan lehet jelentkezni Magyarországról ukrajnai továbbtanulásra?

Tavaly és tavalyelőtt is lehetőség volt arra, hogy az ukrán tanulók Magyarországon tegyék le az ukrán online felvételi vizsgát, remélhetőleg ez idén is így lesz. A jelentkezési határidő áprilisban, a vizsga júniusban lesz.

Az ukrajnai felsőoktatásban elfogadják a magyar érettségit.

Tanulhatnak a menedékesek ingyenesen a magyar felsőoktatási intézményekben?

A menedékesekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a magyar állampolgárokra. Akiket felvettek államilag támogatott képzésre, azok számára a tanulmányok ingyenesek.

Folytathatók Magyarországon az Ukrajnában megkezdett felsőoktatási tanulmányok? Visszatérés után folytathatók otthon a Magyarországon megkezdett tanulmányok? 

A két ország felsőoktatási intézményeiben elvégzett résztanulmányok a tanulmányokat folytatni szándékozók kérelmére beszámíthatók. Ez azonban nem jelenti azt, hogy aki a másik országban felsőoktatási intézménybe járt, azt itt is fel kell venni.

Érvényes-e Magyarországon a „diplom molodsoho bakalavra”, „diplom fachovoho molodsoho bakalavra” oklevél?

A Magyarországon kiállított, felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél és az ezzel azonos okiratok, valamint az Ukrajnában kiállított „diplom molodsoho bakalavra”, „diplom fachovoho molodsoho bakalavra” és az ezekkel azonos okiratok egyenértékűnek tekintendők, és feljogosítják a birtokosaikat arra, hogy a „bakalavr” oklevelekhez vezető képzésekre jelentkezzenek Ukrajnában, illetve felsőoktatási alap- vagy osztatlan képzésre jelentezzenek Magyarországon.

Érvényes-e a „bakalavr” oklevél?

A magyarországi felsőoktatási intézmények által kiállított, alapfokozatot tanúsító oklevelek és a főiskolai végzettséget tanúsító oklevelek, illetve az ukrajnai felsőoktatási intézmények által kiállított „bakalavr” oklevelek egyenértékűnek tekintendők, és feljogosítják a birtokosaikat arra, hogy az ukrajnai felsőoktatási intézmények által kiállított „magistr” és „specialist” oklevelekhez   vezető képzésekre jelentkezzenek Ukrajnában, mesterképzésre, illetve alapfokozatra épülő szakirányú továbbképzési programokra jelentkezzenek Magyarországon.  

Érvényes-e a Magyarországon a „magistr” és „specialist” oklevelél?

A magyarországi felsőoktatási intézmények által kiállított mesterfokozatot tanúsító oklevelek és az egyetemi végzettséget tanúsító oklevelek, illetve az ukrajnai felsőoktatási intézmények által kiállított „magistr” és „specialist” oklevelek egyenértékűnek tekintendők és feljogosítják a birtokosaikat arra, hogy a „Doctor of Philosophy” és „Doctor of Liberal Arts” tudományos fokozatok és az ezekkel egyenértékű tudományos fokozatok odaítélését tanúsító okiratok, illetve az Ukrajna hatáskörrel rendelkező intézményei által kiállított, „doktor filosofii” oktatási-tudományos fokozat és „doktor mistectva” oktatási-művészeti fokozat odaítélését tanúsító oklevelek és az ezekkel azonos okiratok megszerzéséhez szükséges képzésekre jelentkezzenek Magyarországon és Ukrajnában, továbbá Magyarországon szakirányú továbbképzési programokra is.

Érvényesek-e Magyarországon az Ukrajnában szerzett tudományos fokozatok?

A Magyarországon kiállított, „Doctor of Philosophy” és „Doctor of Liberal Arts” tudományos fokozatok és az ezekkel egyenértékű tudományos fokozatok odaítélését tanúsító okiratok, illetve az Ukrajna hatáskörrel rendelkező intézményei által kiállított, „doktor filosofii” oktatási-tudományos fokozat és „doktor mistectva” oktatási-művészeti fokozat odaítélését tanúsító oklevelek és az ezekkel azonos okiratok, valamint a két országban kiállított, „tudományok doktora” tudományos fokozat odaítélését tanúsító oklevelek egyenértékűnek tekintendők.

Hogyan juthat jogi segítséghez, akit oktatással kapcsolatos sérelem ér?

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) nyújt jogi segítséget ehhez, ezen az e-mail címen: jogsegely@tasz.hu.