Ukrajnából menekült gyerekek a magyar közoktatásban – Bemutatkozik az EDUA projekt

Az ukrán háború elől tömegesen menekülnek a családok, velük rengeteg gyermek. Köztük és segítőik között is nagyon nagy az információhiány. Aki menedékes vagy magyar állampolgár, annak jár az ingyenes oktatás Magyarországon. Ez nemcsak őket érinti, hanem az őket tanító pedagógusokat és bizony a jövendőbeli osztálytársaikat is. Nekik kíván segíteni ez a honlap és az EDUA projekt.

Utolsó aktualizálás: 2022.08.25.

Alapjaiban nehéz körülményeket bonyolít még jobban az új helyzet: egy nehézségekkel küzdő egészségügyi, oktatási és szociális ellátó rendszerre helyez még nagyobb terhet, melyben a legtöbb érintett nem volt felkészülve a menekültek támogatására. Civil szervezetek próbálnak segíteni a helyzeten, mentorprogrammal, workshoppal vagy épp pedagógusműhellyel – de így is az egyik legkomolyabb kihívás a pedagógusokra hárul.

A menekült gyerekeknek ugyanis bizonyos feltételek mellett ingyenesen jár a bölcsődei elhelyezés, a Biztos Kezdet gyermekházi szolgáltatás, az óvodai nevelés, az általános és középiskolai oktatás Magyarországon, sőt, a menedékes gyermekek óvoda- és tankötelezettek. Az intézmények pedig kötelesek fogadni őket. Eleve egy traumával, félelemmel teli gyermek kerül ilyenkor számára ismeretlen környezetbe, mely amúgy is komoly terhet jelent, különösen úgy, ha a magyar nyelvet egyáltalán nem is beszéli. Ez nemcsak neki nehezíti meg az amúgy sem egyszerű beilleszkedést, legyen akár 10 év alatti vagy tinédzser, hanem társainak sem magától értetődő, hogyan is kellene hozzáállni új osztálytársukhoz.

A pedagógusokat pedig felkészületlenül éri ez az új helyzet egy olyan oktatási rendszerben, ahol jelenleg is gondot okoz, hogy a sok atipikus fejlődésű és/vagy hátrányos helyzetű gyermeket számukra speciális oktatást biztosítsanak.

A Civil Kollégium Alapítvány és a Civil Közoktatási Platform ezzel a többnyelvű gyűjtőoldallal kíván segíteni a helyzeten. Oldalunkon nemcsak a menekült gyerekek szüleinek, hanem a pedagógusoknak, támogatóknak is egy helyen érhető el minden, a gyermekek magyarországi és ukrán oktatáshoz való hozzáférésével kapcsolatos közérdekű információ és sok tanulással kapcsolatos segédanyag.

Az oldal az EDUA projekt keretében jött létre. A január végéig tartó projekt során a honlap és a Facebook-oldal mellett szülői és pedagógus Facebook csoportot is létrehozunk, szeptember 16-ára nemzetközi konferenciát szervezünk, kérdőíves felmérést folytatunk, és szakpolitikai ajánlást készítünk. Információkat, hozzászólásokat, kérdéseket a uainfohu@gmail.com címen várunk.