Ukrán menekülteket segítő magyarországi civil szervezetek

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az országos hatókörű magyar civil szervezeteket, akik háború elől menekülők számára nyújtanak közvetlen segítséget. A lista folyamatosan frissül. Ha tud további szervezetekről, jelezze az uainfohu@gmail.com címen!

Utolsó aktualizálás: 2022.09.05.

Ökumenikus segélyszervezet

A segélyszervezet Ukrán Menekülteket Támogató Központot nyitott Budapesten.

  • Amit nyújt: Információ, természetbeni adományok, képzések, munkaerőpiaci szolgáltatások, jogi tanácsadás, közösségi programok szervezése.
  • Kinek: Átmenetileg Magyarországon tartózkodó és az itt letelepedni szándékozó menekülteknek.

Hol találod? 1085, Baross utca 28.

Menedék – Migránsokat segítő egyesület

Menedék Egyesület a MOHA = Migráns gyerekek az oktatásban hálózat segítségével fogja össze azokat az intézményeket, pedagógusokat, akik külföldi gyerekekkel foglalkoznak. A szakmai hálózatba leginkább olyan intézményeket / pedagógusokat várnak, ahova jelentős számú külföldi gyermek tanul. 

Mobil teamjük olyan segítő szakemberekből áll, akik támogatást tudnak nyújtani a szálláson elhelyezett menekülőknek és az őket segítő szakembereknek. Előzetes igényfelmérés után pszichológus szakemberek bevonására is lehetőség van. Az ingyenes szolgáltatásra itt lehet jelentkezni: https://forms.gle/NJG5iAQFSuHYkNRW9

Projektjükben Ukrajnából érkező gyermekek pszichoszociális és oktatási támogatásával, valamint a velük foglalkozó szakemberek és önkéntesek fejlesztésével foglalkoznak.

Elérhetőség: menedek@menedek.hu

Artemisszió Alapítvány

Az alapítvány mentorprogramot indított az ukrán háború elől menekülők és az őket segítők számára. Jelentkezz, ha befogadó család vagy, akinek jól jönne segítség, vagy ha te magad érkeztél Ukrajnából menekültként, bizonytalan vagy abban, meddig maradnál Magyarországon – és jól jönne a személyes támogatás. A programban részt vevő önkéntesek személyes támogatást nyújtanak, kérdésekkel és gyakorlati segítséggel járulnak hozzá ahhoz, hogy képes legyél eligazodni a mindennapokban.

Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:

Jezsuita Menekültszolgálat

A Jezsuita Menekültszolgálat  a tanulók kísérésével, tanári workshopok szervezésével és oktatási segédanyagok fejlesztésével segíti az iskolai befogadás folyamatát.

Magyartanulást segítő tananyagcsomag: http://jmsz.hu/oktatasi_segedanyagok/e-learning-munkafuzet-es-teszt/

Kiadvány a menekült gyerekek iskolai befogadásáról: http://jmsz.hu/oktatasi_segedanyagok/menekult-gyerekek-a-mi-iskolankban/

Elérhetőség: info@jmsz.hu

Ukrán gyermek az osztályomban

Facebook csoport Ukrajnából érkező, magyarul nem beszélő gyerekeket oktató pedagógusoknak, tananyagokkal és segédanyagokkal.

Migration Aid

Migration – Learning Without Borders (LWB)

Ukrajnából menekült pedagógusok és szociális segítők a Soroksári úti épületben szerveznek oktatást menekült gyerekeknek.

További információ: https://migrationaid.org/lwb/

Menekültszállások:

További információk: https://migrationaid.org/

Kék Vonal

116-000 – segélyhívó szám, amennyiben láttál kísérő nélkül utazó menekültet.

További információk: https://kek-vonal.hu/

Segítségnyújtás (Ukrajna,Kárpátalja)?? Допомога українцям

Segítségnyújtás MOST – Menekültek Online Segítő Társasága nyilvános csoportja, 130 ezer taggal

Átfogó, naprakész, hiteles információk utazás, határátkelés, támogatások, menedékes státusz, egészségügy, oktatás, programok, adománypontok, ételosztás és egyéb, menekülteket érintő témákban.

Szakértők bevonásával célirányos, közvetlen segítséget adnak a specializált területeken (lelkisegély, jogsegély, fordítás, ellátásra való jogosultságok).

Magyar Helsinki Bizottság és Társaság A Szabadságjogokért (TASZ)

helsinki.hu https://tasz.hu/ukraine-healthcare-hu

Jogi segítség Ukrajnából menekülőknek. Ingyenes jogi tanácsadás, folyamatosan frissülő, könnyen érthető jogi tájékoztató, a nemzetközi szervezetek és a sajtó hiteles információkkal való ellátása. A TASZ az egészségügy és oktatás területén elszenvedett sérelmeket kezeli.

Elérhetőségek: ukrainecrisis@helsinki.hu; facebook.com/helsinkibizottsag / jogsegely@tasz.hu Az Ukrajnából menekülők kérdéseit hetente három alkalommal (hétfőn: 12-16, szerdán: 14-18, és pénteken: 10-14 óra között)  oroszul is meg tudják válaszolni ezen a telefonszámon: +36 70 302 6219 //