Gyakori kérdések – Szakképzéssel kapcsolatos információk

Mi lesz az Ukrajnában szerzett szakképesítéssel? Jár-e ösztöndíj? Ingyenesek-e az itthon megkezdett tanulmányok? Összeszedtük a szakképzéssel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket!

Utolsó aktualizálás: 2022.10.16.

Hogyan lehet Magyarországon szakmát tanulni?
Részt vehetnek a menekültek ingyenesen az iskolai szakképzésben?
Kaphatnak a menedékesek, kettős állampolgárok ösztöndíjat, díjazást, ha szakképző iskolai vagy technikumi oktatásban vesznek részt?
Részt vehetnek a menedékesek, kettős állampolgárok szakképzői iskolai vagy technikumi tanulóként duális képzésben? Köthetnek szakképzési munkaszerződést, kaphatnak munkabért?
Elfogadják Magyarországon az Ukrajnában szerzett szakmai tanulmányi bizonyítványt?
Érvényesek Magyarországon az Ukrajnában megkezdett, de be nem fejezett szakképzési tanulmányok?Van lehetősége szakmát tanulni annak, aki elmúlt 16 éves?

Hogyan lehet Magyarországon szakmát tanulni?

Szakmát Magyarországon csak iskolai rendszerben – szakképző iskolában vagy technikumban – lehet szerezni. Erre nappali rendszerben, tanulói jogviszonyban csak 25 éves korig van lehetőség, de akinek nincs még két szakmája, az felnőttként is ingyen tanulhat.

A szakképző iskola 3 éves, melynek a végén szakmai vizsgát tesz a tanuló. A technikum 5 éves, az érettségi mellett szakmát is ad.

Technikumi képzésben bármilyen érettségi birtokában is részt lehet venni. Ilyenkor 2 év alatt lehet szakmát szerezni.

Akik technikumba vagy szakképző iskolába mennek, azoknak szakképzési területet, úgynevezett ágazatot kell választaniuk, és csak később kerül sor a szakma választására.

A szakképző iskolák egy részében orientációs évfolyam indul, amely segít a szakképzéshez szükséges készségek megszerzésében és a szakmák megismerésében.

Azok, akiknek nincs meg 16 éves korukra az általános iskolai végzettségük, Dobbantó évfolyamra jelentkezhetnek.

Részt vehetnek a menekültek ingyenesen az iskolai szakképzésben?

Szakképzésben ingyen részt vehet többek között

  • minden magyar állampolgár, aki nem rendelkezik két, iskolai rendszerben megszerzett szakmával
  • minden Magyarország területén élő menedékes és menekült
  • minden Magyarország területén élő, letelepedési vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgár

Kaphatnak a menedékesek, kettős állampolgárok ösztöndíjat, díjazást, ha szakképző iskolai vagy technikumi oktatásban vesznek részt?

Igen, mégpedig jelentőset. 

A magyar tanulókkal azonosan jár az ösztöndíj, amennyiben első szakmádat tanulod, és nappali oktatásban, tanulói jogviszonyban veszel részt a szakképzésben. Ennek havi mértéke a 2022/23-as tanévben a szakképző iskolák 9. évfolyamán 16 ezer, a technikumok 9-10. évfolyamán, az előkészítő évfolyamokon és a műhelyiskolában 8 ezer Ft, a további évfolyamokon mindkét iskolatípusban tanulmányi eredménytől függően 8-59 ezer Ft. 

Ezek az ösztöndíjak azoknak is járnak, akik a gimnázium után iratkoznak be a szakképzésbe.

A szociálisan hátrányos helyzetű, 9., illetve 9-10. évfolyamos tanulók tanulók, ha tanulmányi átlaguk jobb 3,5-nél, tanulmányi eredményük függvényében további 16-34 ezer Ft ösztöndíjra pályázhatnak a tanév elején.

A 11-13., illetve 10-11. évfolyamokon duális képzésben részt vevők munkaszerződést köthetnek, amiért 100-170 ezer Ft munkabér jár.

Részletek és kapcsolódó jogszabály: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1900080.tv

Részt vehetnek a menedékesek, kettős állampolgárok szakképzői iskolai vagy technikumi tanulóként duális képzésben? Köthetnek szakképzési munkaszerződést, kaphatnak munkabért?

Igen, ezek a lehetőségek mindenkinek a rendelkezésére állnak, aki szakképző iskola 10.-11 vagy technikum 11-13. évfolyamára jár, illetve érettségi utáni szakképzésben már elvégzett egy félévet. Erre menedékesként is jogosult vagy – ugyanakkor státuszod alapján minden esetben meg kell vizsgálni, hogy pl. külföldi, nem EU-s állampolgárként lehetséges-e a munkavállalás az adott partnerszervezetnél, és ha igen, milyen feltételekkel.

A duális képzés olyan középfokú szakképzési forma, amely során az iskolában, illetve vállalatoknál, cégeknél folyó szakmai oktatás párhuzamosan, egymást kiegészítve történik. 

A duális képzésben résztvevők munkaszerződést kötnek, és 100-170 ezer Ft munkabért kapnak.

Elfogadják Magyarországon az Ukrajnában szerzett szakmai bizonyítványt?

Magyarország és Ukrajna kölcsönösen elismeri a másik országban szerzett államilag elismert végzettségeket. Tehát ha a munkavállalás vagy továbbtanulás feltétele csak az, hogy rendelkezzen valaki valamilyen szintű szakmai végzettséggel, ennek bizonyítására elég a végzettséget igazoló dokumentum.

Arról azonban az egészségügy kivételével nem rendelkeznek a jogszabályok, hogy mely szakmai vagy felsőoktatási végzettségek felelnek meg egymásnak. 

Ha a magyar munkavállalási követelmények egy adott végzettséget írnak elő, az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központjától lehet  kérni az egyenértékűség megállapítását. A menedékesek és a magyar állampolgárságú menekültek számára az eljárás ingyenes. Az eljárásról itt olvashat magyarul: https://www.oktatas.hu/kepesitesek_elismertetese/meik_oldalak

Ha a középfokú, felnőtt- vagy felsőoktatásban való részvételnek a feltétele valamely szakmai végzettség megléte, akkor az oktatási intézmény hatásköre, hogy döntsön arról, elfogadja-e az adott végzettséget. Előfordulhat, hogy ehhez kéri az Ekvivalencia Központ véleményét.

Részletek és kapcsolódó jogszabály: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0100100.tv 

Érvényesek Magyarországon az Ukrajnában megkezdett, de be nem fejezett szakképzési tanulmányok?

Megkezdett, de be nem fejezett tanulmányok esetén az intézményvezető saját hatáskörben dönthet a korábbi tanulmányok beszámításáról. Ehhez akár különbözeti vizsga letételét is előírhatja.

Részletek és kapcsolódó jogszabály: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2000012.kor 

Van lehetősége szakmát tanulni annak, aki elmúlt 16 éves?

A felnőtt (nem tanköteles) menedékesek és magyar állampolgárok részére is nyitva áll az ingyenes szakmatanulás lehetősége.

Nappali képzésben ingyenes szakmaszerzés 25 éves korig lehetséges, időtartama 3 év, érettségizetteknek 2 év. Az esti és levelező képzésnek nincs korhatára; azok, akik munkatapasztalattal rendelkeznek, rövidebb idő alatt is megszerezhetik a teljes értékű szakmai végzettséget.

Külön ki kell emelnünk a műhelyiskolai képzés lehetőségét.  A műhelyiskolában nem kell beülni az iskolapadba, sokkal oldottabb formában, mester-inas kapcsolatban van lehetőség úgynevezett részszakképesítés megszerzésére. (Ilyen részszakképesítés például a szobafestő, a burkoló, a cukrászsegéd.) Műhelyiskolába általános iskolai végzettség nélkül is mehetnek azok, akik a Dobbantó programot elvégezték (lásd az előző kérdést). Ilyen képzésben felnőttként is részt lehet venni, és a résztvevőknek ösztöndíj is jár. Egyéni szorgalomtól és ügyességtől függ, hogy mennyi idő alatt szerzi meg valaki a részszakképesítést: minimum fél év, maximum két év áll erre rendelkezésre.