Ingyenes továbbképzés a traumaérzékenységről

Traumaérzékenység a gyermekvédelemben címmel tart ingyenes továbbképzést szakembereknek az SOS Gyermekfalvak.

Utolsó aktualizálás: 2022.11.03.

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyerekek és fiatalok kiemelten veszélyeztetetettek a kedvezőtlen gyerekkori élmények szempontjából: Kutatási adatok azt mutatják, hogy a gyerekek 75%-át érte trauma a gondozásba vételüket megelőzően, és a családból való kiemelés, a környezet megváltozása is traumát jelent a legtöbb gyerek számára. 

Sajnos ennek ellenére a gyermekvédelemben dolgozók között nagy számban vannak olyanok, akik eszköztelenek, vagy nem kaptak megfelelő felkészítést, hogy a traumát átélt gyerekekhez és fiatalokhoz hogyan viszonyuljanak.

Ezeknek a gyerekeknek olyan szakemberekre van szükségük, akik képesek bizalmat és erős kapcsolatot építeni a traumát átélt gyerekekkel és rendelkeznek megfelelő készségekkel, tudással és tapasztalattal ahhoz, hogy mentálisan támogatni tudják a gyerekeket abban, hogy amennyire lehet, felülkerekedjenek a traumatizáló élményeiken.

Kiket várnak?

A projekt fókuszában olyan szakemberek álltak, akik szülői felügyelet nélkül élő gyerekekkel és fiatalokkal dolgoznak Belgiumban, Bulgáriában, Horvátországban, Görögországban, Magyarországon és Szerbiában. Görögországban, Szerbiában és Belgiumban, a projektben részt vettek olyan szakemberek is, akik kíséret nélkül érkező bevándorló és menekült gyerekek gondozását látják el.

Célunk az is, hogy a gyermekvédelmi szakellátás minőségét szélesebb körben javítsuk. Ennek érdekében fontosnak tartottuk, hogy a projektbe különböző szektorokból vonjunk be szakembereket, hogy megosszuk velük a munkamódszereket, és kölcsönös megértést alakítsunk ki a különböző támogató szolgáltatások között.

Időpont: 2022. november 28-30.

Forrás és jelentkezés: https://www.sos.hu/trauma/