Menekültek Budapesten: A rezsiárak növekedése kihatással lesz az ukrán menekültek ellátására

Felkészületlenül érte Magyarország több városát az ukrán menekültek fogadása. Budapest kiemelt helyszín volt, mert a legtöbb menekült ide érkezett. A civil szerveződések mellett az önkormányzatok próbáltak javítani a helyzeten. Az elszállásolás biztosítása elsődleges szempont volt, mely a rezsiárak növekedésével most új problémákkal néz szembe a következő hónapokban. Erről beszélt Szentirmai Judit, a Fővárosi Önkormányzat tanácsadója és az Ukrajnából érkezett menekültek megsegítésére létrejött operatív törzs munkatársa az EDUA konferenciáján.

Utolsó aktualizálás: 2022.11.04.

A legfontosabb az volt, hogy senkinek ne kelljen az utcán aludnia. Ehhez a főváros transzferjáratok mellett szállást is biztosított, és a kérelmezőket kivétel nélkül sikerült elhelyezniük.

Arról, hogy valójában hány menekült tartózkodhat Budapesten, csak becslések vannak. Az önkormányzatoknak a civil és segítő szervezetek segítségével vannak információik erről, mert a kormányzati adatok nem csorognak le hozzájuk. Ezek alapján körülbelül 40 000 ukrajnából érkezett ember élhet Budapesten, a menedékes státuszért folyamodók összlétszáma országosan viszont alig több mint 30 000. Ez azt jelenti, hogy bőven vannak olyanok a fővárosban, akik nincsenek a radaron vagyis az önkormányzatok nem tudnak segítséget nyújtani nekik. (Ők nagyrészt ukrán ajkúak és középosztálybeli családok lehetnek.)

A fővárosi és kerületi önkormányzat a menedékesek számára fenntart szálláshelyeket, melyekben körülbelül 300 ember él jelenleg. Ezek javarészt olyan nagyobb létszámú családok, akiknek rossz szociális helyzetük miatt nem sikerült önmaguktól szálláshelyet találni. Az önkormányzat minden, látókörébe kerülőt igyekszik a lehető legjobban ellátni és információhoz juttatni, például a beiskolázás segítésével:

Ennek a 300-nak körülbelül a fele gyerek és már mindannyian oktatási intézménybe járnak. Az viszont, hogy ez megvalósuljon, hosszas és nehézkes procedúra volt. A menedékesek információ hiányában nem értik, milyen helyre kell menniük és milyen papírokkal. Segítség hiányában szinte esélytelen, hogy a rendszerbe bekerüljenek.

Ennek orvoslására hozta létre a főváros többek között az ENSZ Migrációs szervezetével, az UNHCR-ral közösen a Budapest Helps nevű információs pontot a Bárczy István utca 1-3. alatt. Itt angol és ukrán nyelvű tanácsadás is kérhető.

A rezsiárak növekedése viszont nemsokára új kihívások elé állítja az önkormányzatokat az elszállásolásban. Számítanak egyfajta vándorlásra a lakások között, illetve megnövekedett igényre is, melyet azonnal orvosolniuk kell. Az IOM Hungary-vel (International Organization for Migration) közösen bővítik a lakások körét.

Ezen kívül, gondolva a kisgyerekes menedékesekre, egy gyermekmegőrzőt hoznak létre az UNICEF munkatársaival, Playing and Learning Hubs néven, mely felügyeletet biztosít arra az időre, amíg a szülő intézi a jogai érvényesítéséhez szükséges papírokat.