Fontos hírek

Itt gyűjtjük a legfontosabb aktuális híreket. A cikk tartalma folyamatosan változik! Jogszabályváltozások, segítő szolgáltatások, események, új tartalmak a honlapon.

Utolsó aktualizálás: 2023.10.01.

ÚJDONSÁGOK A HONLAPON

Szolgáltatástérkép

Az UNHCR (az ENSZ menekültügyi szervezete) szolgáltatástérképén 71 magyarországi szervezet 60 szolgáltatása szerepel az ország összes megyéjéből.

Szakpolitikai anyag angol fordítása

Az EDUA projekt keretében szakpolitikai javaslatcsomagot készítettünk az Ukrajnából menekült gyermekek oktatási helyzetének javítása érdekében. A javaslatcsomagot a nemzetközi gyakorlat és a magyarországi helyzet áttekintése vezeti be. 

Mostanra elkészült az angol fordítás, amit hamarosan eljuttatunk a nemzetközi szervezetekhez.

JOGSZABÁLYVÁLTOZÁS!

  1. Változnak a szállástámogatás szabályai! Mostantól a menedékesek után általában csak a menedékes státusz megállapítása után egy hónapig jár a támogatás (a nem menedékeseknek továbbra is az érkezés után 1 hónapig, ha ezalatt beadják a kérelmet, annak elbírálásáig).

A várandós nő, a hat év alatti gyermeket nevelő szülő, valamint a fogyatékossággal élő vagy 65 év feletti személyek, és a és a felsoroltakkal közös háztartásban élő, tizennyolcadik életévüket be nem töltött személyek után azonban belépést követő egy hónapon túl is igénybe vehetők a támogatások; a menedékesek közül ezeken túl a 18 éven aluliak és szüleik után is korlátlan ideig jár a támogatás.

Nem változott az a szabály, hogy a menedékes elhelyezése után járó támogatásokra vonatkozó szabályokat az Ukrajnában állandó lakóhellyel rendelkező és 2022. február 24. napján vagy azt követően Ukrajnából érkező magyar állampolgár elhelyezése esetén is alkalmazni kell.

337/2023. (VII. 24.) Korm. rendelet 104/2022. (III. 12.) Korm. rendelet módosításáról

2. Változnak a munkáltató által igényelhető támogatások!

Hatályukat vesztik az Ukrajnából menekülteket foglalkoztatók támogatását szabályozó jogszabályok.

Mostantól csak a menedékes, illetve 2022. február 24. után menekült kettős állampolgár munkavállaló szállásának támogatásához igényelhető támogatás 80 ezer, illetve 120 ezer Ft összeghatárig.  Aki tanköteles korú gyermeket nevel, annak esetében a támogatás feltétele, hogy a gyermek az általános iskola elvégzéséig részt vegyen a magyar köznevelésben.

Részletesen l. 104/2022. (III. 12.) Korm. rendelet.