Középfokú beiskolázás – tanári, igazgatói tudnivalók, teendők

Utolsó frissítés: 2024. február 12.

A magyar iskolában tanuló tanköteles menedékeseknek és kettős állampolgároknak részt kell venniük a felvételi eljárásban. Ez mind a szülők és a tanulók, mind az osztályfőnökök, segítő tanárok és középiskolai igazgatóknak szempontjából nagy kihívás. Fontos tudni, hogy a középfokú iskolák igazgatóinak lehetőségük van ezen tanulók esetén az egyéni mérlegelésre.

Oldalunkon még sok, számodra fontos információt találsz!

Kattints ide, hogy lásd, miről olvashatsz nálunk.

 
Utolsó aktualizálás: 2023.01.25.

A szabályokról és lehetőségekről az Oktatási Hivatal honlapján a Középfokú felvételi eljárás információi cikkben elhelyezett Tájékoztató a külföldi jelentkezőknek, illetve a Külföldi beiskolázás – Gyakran ismételt kérdések linkre kattintva lehet tájékozódni. Feltétlenül olvassák el ezt a tájékoztatót!

A jogszabályok nem tartalmaznak eltérést a jelenleg Magyarországon, de nemrég még külföldi iskolában tanuló gyermekek felvételi eljárására vonatkozóan. Gyakorlatban azonban nemcsak méltánytalan, hanem lehetetlen is nem eltérni a szokásostól. Alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat és lehetőségeket.

1, Az érdemjegyek

A KIFIR elektronikus adatlapkitöltő programban a külföldön szerzett tanulmányi eredmények rögzítésére nincs lehetőség. Így ezeknek a gyermekeknek a felvételi jelentkezési lapjára csak a nyolcadikos félévi, illetve a hetedikes év végi érdemjegyek írhatók be – vagy a Nem rögzítek tanulmányi eredményt opció választható. Az általános iskola vagy az egyéni jelentkező nem válthatja át a külföldi jegyeket a középfokú felvételi eljárásban a tanulmányi eredmények rögzítésénél.

Az a körülmény, hogy a jelentkező a tanulmányi eredményeit külföldön szerzett bizonyítvánnyal kívánja igazolni, a KIFIR programban a kiválasztott tanulmányi területek mellett megjelenő zöld színű, „Egyéb jellemzők” gombra kattintva a Megjegyzések felületen tüntethető fel. A külföldi bizonyítvány másolatát a jelentkezési lap mellékleteként minden továbbtanulásra megjelölt intézményhez el kell juttatni.

Abban az esetben, ha a gyermek nem tudja a bizonyítványt beszerezni, ezt a tényt érdemes a másolat helyett megindokolni.

2, Igazgató döntési lehetősége

A rendkívüli felvételi eljárásban – tehát május és augusztus 31. között – a fennmaradó helyek betöltéséről a Köznevelési törvény szerint is az igazgatók döntenek. Ekkor már nem köti őket sem a saját, sem a központi felvételi szabályzat. A jelentkezést az Oktatási Hivatal a szabad helyek listájával segíti, azonban azokban az iskolákba is lehet jelentkezni, akik erre a listára nem iratkoztak föl. Nyilván nehezebb a rendkívüli felvételi eljárásban bejutni azokba az iskolákba, ahol nagy a túljelentkezés, azonban még ez sem lehetetlen.

Az Oktatási Hivatal állásfoglalása szerint azonban a rendes felvételi eljárásban is van lehetősége az igazgatónak az egyéni elbírálásra. Az állásfoglalás szerintKizárólag a felvételiztető középfokú iskola igazgatójának joga, hogy az iskola saját felvételi eljárásában valamilyen formában az érintett tanuló speciális helyzetét figyelembe vegye. Ha a jelentkezést benyújtó diák felvételi eljárásban való részvételét, illetve a központi írásbeli vizsgán elért eredményét a magyar nyelv ismerete befolyásolja, vagy önhibáján kívül nem tud részt venni a központi írásbeli vizsgán valamelyik (vagy mindkét) vizsgatárgyból, úgy az iskola igazgatójának van joga annak az engedélyezésére, hogy az iskola saját felvételi eljárásában valamilyen formában ezt a követelményt pótolhassa.”

Az Oktatási Hivatal honlapján pedig ez áll: „Az oktatas.hu-n szereplő tájékoztató szerint a felvételi eljárás során figyelembe vehető hozott pontok kiszámítását a középfokú iskola igazgatója határozza meg, ő dönti el, hogyan kerülnek átszámításra a külföldi bizonyítványban szereplő osztályzatok.”

 A 12 fokú ukrán értékelés átszámításához segítséget adhat ez a táblázat:

Ukrán értékelés Magyar érdemjegy
12 5
11 5
10 4
9 4
8 3
7 3
6 2

3, Kapcsolatfelvétel a középiskolával

Feltétlenül ajánlott, hogy a szülő és/vagy az iskola vegye fel a kapcsolatot a továbbtanulásnál szóba jöhető középiskolákkal – erre az OH ajánlás is felhívja a figyelmet. Az általános iskolának érdemes ajánlást írna a középiskolának, és a szülő is leírhatja, miért szeretné az adott iskolába íratni a gyermekét.

A Tankerületi Központok honlapjukon nyilvánosságra hozzák azokat az intézményeket és elérhetőségeiket, amelyek a beilleszkedéshez illetve a felzárkóztatáshoz többletsegítséget tudnak nyújtani a külföldi vagy külföldről hazatérő tanulók számára a köznevelési feladatok ellátásán felül. Az összesített lista a Klebelsberg Központ honlapján itt érhető el, a tankerületi listák, illetve a tankerületi témafelelős pedig a tankerületek honlapján, a Tájékoztató külföldről hazatérő tanulóknak menüpont alatt. (Ezek a listák nem kifejezetten az ukrán menekültek fogadására vonatkoznak, így érdemes az információt ellenőrizni.)

4, Szakképzés

A továbbtanulás tervezésénél ne feledkezzenek el a szakképzés adta lehetőségekről sem. Annál is inkább, mert a szakképzésben tanulókat az állampolgárságtól függetlenül megilletik az ösztöndíjak, munkadíjak.

Lehetőség van a szakképzésben orientációs évfolyamra való jelentkezésre is, amely segíthet a gyermekeknek a magyar iskolai követelmények elsajátításában, és amely után a későbbiekben akár gimnáziumba is mehetnek.

A szakképzés lehetőségeinek összefoglalása itt és itt olvasható. Honalapunkon a Gyakori kérdések között külön cikkben foglalkozunk a témával. (Ukrán nyelven: https://uainfo.hu/uk/2023/01/18/chasti-pytannya-informacziya-pro-profesijne-navchannya-2/

5, Továbbtanulási tanácsadás, pályaorientáció

A menedékesek és a kettős állampolgárságúak is jár a pedagógiai szakszolgálatok által nyújtott továbbtanulási tanácsadás. A szakszolgálatok munkatársai ugyan nagyon leterheltek, de a felvételi jelentkezési lapok beadása után viszonylag több idejük lesz. Segítsenek a szülőknek a kapcsolatfelvételben, hogy élni tudjanak a rendkívüli felvételi eljárás adta lehetőségekkel!