Hány Ukrajnából menekült tanuló van a magyar közoktatásban?

A Belügyminisztériumtól, illetve a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivataltól kapott információk alapján pontosítjuk a korábbi, az uniós adatszolgáltatásra és saját kutatásainkra alapuló adatokat. Az adatok alapján a létszám 4000 és 6000 között van, az érintett intézmények száma 1-2 ezer. A különböző forrásokból származó adatok értelmezéséhez további adatigénylésre van szükség.

Utolsó aktualizálás: 2023.03.07.

A közérdekű adatigénylésre kapott válaszok 2023. február 23-án érkeztek meg. Ennek alapján az ukrán állampolgárságú, menedékes tanulók száma 2800 fő körül van (kb. 600 óvodás, kb. 2000 általános iskolás, gimnázium 87, szakképzés kb. 100), a kettős állampolgárságú tanulók száma 2700 körüli (250 óvodában, 1800 általános iskolában, 300 gimnáziumban, 350 technikumban és szakképző iskolában). Ennek alapján az Ukrajnából menekült tanulók száma maximum 5500 fő. A szám azonban a valóságban ennél kevesebb: a kettős állampolgárságúak jelentős része nem 2022. február 24. után menekült Magyarországra, hiszen korábban is éltek, tanultak nálunk ukrán-magyar kettős állampolgárok.

A menedékes tanulókról kapott adat ellentmondásban van a magyar kormánynak az Európai Unióhoz küldött szintén 2022. novemberi adataival: ott nem 2800, hanem 4100 iskolába-óvodába járó menedékes szerepel (805 óvodás, 3305 iskolás).

A két szervtől kapott adatok nem vonhatók össze automatikusan, hiszen a BM köznevelési államtitkársága 2022. novemberi adatokat közölt a KIRSTAT alapján, az NSZFH pedig a KRÉTA rendszer 2023. február 9-i adatait küldte el.

Az adatok alapján sok – a menedékeseknél több – olyan ukrán állampolgárságú tanuló van, akik nem menedékesként tartózkodnak Magyarországon. Ők feltehetőleg már korábban Magyarországon éltek ideiglenes vagy állandó jelleggel.

Az is fontos adat, hogy a gyermekek-tanulók hogyan oszlanak el az intézményekben, hány intézményben jelent meg ez az ellátási pluszfeladat.

A kapott adatok értelmezését megnehezíti, hogy külön kaptunk adatot a menedékes és a kettős állampolgár gyermekeket fogadó intézményekről, valamint, hogy a kettős állampolgárságú tanulók esetében nem ismerjük a háború előtt is már itt tanulók arányát. Iskolai kutatásunk eredményeit is figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy a mintegy 10 ezer köznevelési intézményből 1-2 ezer intézménybe érkezhettek menekültek – az óvodák kb. 10 %-ába, az általános iskolák kb. 20 %-ába. A befogadó középfokú intézmények aránya – annak ismeretében, hogy ezekbe korábban is jártak kettős állampolgárságú tanulók –  10 % alatt van.

Részletes adatok elérhetők szakpolitikai ajánlásunkból.