Közeledik az elsősök beíratása!

Április 20-21-én kell beíratni a gyermekeket az általános iskola első osztályába.

Utolsó aktualizálás: 2023.04.12.

A magyar szabályok szerint minden gyermek tanköteles, aki jogszerűen három hónapnál hosszabb ideig Magyarországon tartózkodik, és augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét (és még nem tölti be a tizenhatodikat.) Aki nem íratja be a gyermeket, szabálysértést követ el. A magyar állampolgárok esetén családi pótlék is csak akkor jár a tanköteles gyermek után, ha rendszeresen jár iskolába.

Az ukrán online oktatásban való részvétel nem helyettesíti a magyar iskolába járást!

Lakóhely/tartózkodási hely szerint mindenki valamilyen állami fenntartású iskola körzetébe tartozik, és a körzeti iskolában kötelesek fölvenni a gyermekeket. (A menedékesek esetén a lakóhely a menedékes eljárás során megadott szálláshely.)  Kivételt jelentenek ez alól a sajátos nevelési igényű gyermekek, akiket csak olyan iskolába lehet felvenni, amely az ő ellátásukra képes. Ebben az esetben a lakóhely szerinti tankerületnek kell tájékoztatást nyújtania arról, hogy melyik iskola fogadja a gyermeket. A sajátos nevelési igényről az igazolást a Pedagógiai Szakszolgálat adja ki. A szakszolgálatokkal külön cikkben foglalkozunk.

Az, hogy egy adott terület mely iskola körzetébe tartozik, itt tudható meg.

Az állami iskolákban nem kérhetnek pénzt semmilyen alapszolgáltatásért. A tankönyvek is ingyenesen járnak. A menedékes gyerekeknek hat hónapig az étkezésért sem kell fizetni, ha ezt kérvényezik (az űrlap itt olvasható ukrán nyelven). Hat hónap után akkor marad ingyenes az étkezés, ha a családon belüli egy főre jutó jövedelem alacsonyabb, egy évente meghatározott értéknél, jelenleg 200 551 forintnál.

Budapesten a közlekedés is ingyenes diákigazolvánnyal 14 év alatt. Vidéken az iskolába való utazás költségét a menekültügyi hatóság kérelemre kifizeti.

Magyarországon szabad iskolaválasztás van, ami azt jelenti, hogy jelentkezni lehet a körzeten kívüli állami iskolába, illetve egyházi vagy alapítványi iskolába is. Az állami iskolák attól függetlenül ingyenesek, hogy a gyermek a körzetben lakik-e, azonban körzeten kívüli gyerekeket csak a körzeti gyerekek felvétele után lehet felvenni a fennmaradó helyekre. Ennek ellenére javasoljuk, hogy keressék meg azokat az iskolákat, amelyek tudomásuk szerint, illetve a tankerületi lista alapján a kötelezően túli szolgáltatásokat is tudnak nyújtani a nem magyar nyelvű gyermekek számára. (Erre akkor is lehetőségük van, ha a gyermeket már beíratták egy másik iskolába; az iskola igazgatójának joga van átvenni más iskolába beiratkozott gyermeket.)

Általában az egyházi iskolák is ingyenesek, az alapítványi és magániskolákban azonban sokszor jelentős térítési díjat kell fizetni. Vannak azonban olyan iskolák, amelyek ingyen fogadnak bizonyos számú menedékes gyermeket.

A magyar iskolarendszer szabályaival a Gyakori kérdések – iskolai oktatás, végzettségek című cikkünkben foglalkozunk részletesen.