Új lehetőség a középiskolába jelentkezőknek: a rendkívüli felvételi eljárás

A középfokú felvételi eljárásban résztvevő gyermekek hamarosan megkapják az értesítést arról, hogy a jelentkezési lapon megjelölt iskolák melyikébe vették fel őket. Ha valakit sehova nem vettek fel, vagy nem elégedett a felvétellel, részt vehet a rendkívüli felvételi eljárásban.

A rendkívüli felvételi eljárás idén május 5-én kezdődik és augusztus 31-ig tart. Azok az iskolák, ahol a helyek legalább 10 %-a betöltetlen maradt, köteles ezt meghirdetni. Ezeknek a helyeknek a kereshető listája elérhető lesz az oktatas.hu oldalon. Azonban néhány szabad hely olyan iskolákban is lehet, amelyek nem szerepelnek ezen a listán. Még az is előfordulhat, hogy csak június végén, a beiratkozás után derül ki, hogy a felvettek közül valaki mégsem ezt az iskolát választotta.

Utolsó aktualizálás: 2024. április 10.

Azok, akiket sehova nem vettek fel, és iskolakezdésig nem töltik be a 16. életévüket, kötelesek részt venni a rendkívüli felvételi eljárásban.

A rendkívüli felvételi eljárásban azonban azok is részt vehetnek, akiket felvettek valahova, de szeretnének más iskolában kezdeni a tanulmányaikat. Az iskolaváltásra még akkor is lehetőségük van, ha beiratkoztak valahova, mivel az igazgatónak joga van a máshonnan érkezők átvételére. Érdemes ellenőrizni, hogy abban az iskolában, ahova a gyermek menni fog, mi várható? Érdemes beszélni az igazgatóval és a jövendőbeli osztályfőnökkel is. Ha úgy látják, hogy az iskola nem lesz megfelelő a gyermeknek, próbáljanak másikat keresni.

Oldalunkon még sok, számodra fontos információt találsz!

Kattints ide, hogy lásd, miről olvashatsz nálunk.

 

A rendkívüli felvételi eljárás, illetve az átvétel során teljes mértékben az igazgató dönt a felvételről, átvételről. Nem kell igazodnia semmilyen központi szabályhoz, és az iskola saját felvételi szabályzatához sem. Javasoljuk, hogy ezt a lehetőséget használják ki, hiszen a gyermek számára nagyon fontos, hogy olyan iskolába járjon, ami megfelel érdeklődésének, képességeinek, és számíthat arra, hogy sajátos helyzetéből adódó igényeit figyelembe veszik, külön is foglalkoznak vele, tanulhat magyarul stb.

Ebben a listában találják meg azoknak az állami iskoláknak a felsorolását, amelyek a kötelező feladatokon túl plusz feladatokat is vállalnak külföldről érkezett gyerekek (tehát nem speciálisan Ukrajnából érkezett gyermekek) oktatása során.

Két speciális lehetőségre is szeretnénk felhívni a figyelmet.

Az egyik azoknak szól, akik 16 évet betöltötték, és nem végezték el az általános iskolát. (Valószínűleg ez az életkor hamarosan 15 évre módosul.) Az ő számukra a Dobbantó évfolyam ad lehetőséget.

Azoknak, akik még nem pótolták be az ukrajnai és a magyar iskola közötti eltéréseket vagy egyéb okból problémájuk van a tananyag elsajátításával, illetve azoknak, akik bizonytalanok abban, hogy milyen irányban haladjanak tovább, figyelmébe szeretnénk ajánlani az orientációs évfolyamot. Ezen előkészítő évfolyam elvégzése után bármelyik középfokú iskolában folytathatják tanulmányaikat.

A Dobbantó, illetve orientációs évfolyamot szervező iskolák listáját itt lehet megtalálni.

A magyar iskolarendszerről ebben, a szakképzésről ebben a cikkben írtuk, ennek alapján lehet eldönteni, hogy gimnázium vagy szakképző intézmény lenne a legjobb a gyermeknek. Azoknak, akiknek nincs határozott irányultságuk, a gimnázium ajánlható. A szakképző intézményben tanulók szüleinek segítséget jelenthet a számottevő ösztöndíj, illetve a későbbi szakképzési munkaszerződés esetén kapható munkadíj. Szakképző intézményben – technikumban – is lehet érettségit szerezni.